De är ganska fiffiga, de där, norrmännen

Julen är på väg. Jo det är den.
Sluta pusta och sucka nu gott folk. Låt bli att klaga på köphysterin, inget gnäll om stress eller press. Jul är kul, så det så. Jag glädjer mig åt att julens ankomst, och likaså gör affärerna.

För visst handlar man mer i advent, visst slösar man lite extra för juletider. Detta är ett välkänt faktum som gynnar både affärslivet och den nationella ekonomin. Därför har Norge valt att uppmärksamma detta lite extra.

Jag kan riktigt se hur de satte sig ned, de gamla gubbarna, en ruskig kväll i oktober. De funderade:
"Hur ska vi få folk att handla mer till julen? De handlar ju redan upp alla pengar de har."
"Vi ger dem mer pengar!"
"Smart. Men hurdå?"
"Vi sänker skatten i december vettja. Den gillar de inte särkilt mycket ändå. Vi kallar det en julklapp från staten, så blir de glada och shoppar upp varendra slant. Som kommer tillbaka till oss i form av moms."
"Ja! Genialt! Vi sänker den med.. 5.. 10.. 15 procent. Eller vafan! Vi drar bort HALVA SKATTEN!"
"JA! Hurra! Skål för oss! Fy fan vad vi är braaaa"

Det var sagan om hur december blev en halv skattemånad. Vilket betyder att alla jobbar häcken av sig i Novemer. Vilket är den enda anledningen till att jag sitter fullt påklädd en lördagsmorgon på väg att sälja ännu fler lampor.

Kommentarer
Postat av: t0tta

Det fanns nån kommun nånstans, som helt enkelt skrev ut en check på 4000 kr till alla barnfamiljer, för att få dem att handla järnet och få rotation på ekonomin... Man måste älska alla såna lösningar.

2008-11-01 @ 19:55:17
URL: http://t0tta.blogg.se/
Postat av: Michelle

Wow!! Underbart!! Jag vill också bo i Norge! :) Men säg, hur är det med ekonomin där? Tydligen börjar det bli väldigt knapert med jobb hemma, märker man av ekonomikrisen på samma sätt i Norge som i Sverige?

2008-11-01 @ 23:19:46
URL: http://chelli.blogg.se/usa

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0